Stofzaad - Monotrapa hypopitys
« Terug

13 Februari 2019
spacer

De  zeldzaamste en merkwaardigste plant die ik verleden jaar heb kunnen  bewonderen en fotograferen was wel het Stofzaad, mede door zijn bijzondere levenswijze.

Stofzaad is een plant waarbij het bladgroen (chlorofyl) ontbreekt en hij dus op een andere manier dan een normale plant zijn voedsel moet bereiden. Voor zijn voedingsstoffen is de plant aangewezen op de  schimmeldraden  (Mycelium) van zwammen, en dan niet alleen om de stikstof en het fosfaat, maar ook om de koolhydraten. Dit laatste verkrijgen de zwammen weer van de houtgewassen waarmee ze samenleven.

Ik heb deze plant een dik half jaar gevolgd en er steeds wat foto’s van gemaakt.

Deze planten waren ongeveer een 15 cm hoog en geurden zwak naar vanille.

De plant is in het begin bleekgeel of wit. De bladeren liggen als brede geelwitte schubben tegen de stengel aan. De bloeiwijze is in het begin een knikkende tros bloemen, geelwit van kleur en later tijdens de rijping van het zaad richten die zich op. Kort na het bloeien sterven de stengels af en worden dan zwartbruin van kleur. De afgestorven stengels blijven nog lang staan.

Stofzaad heet zo omdat het zaad zo stoffijn is, net als bij orchideeën en als bij de stuifzwammen onder de paddenstoelen en het wordt ook door de wind verspreid. 

Foto's en tekst: Piet Zuidema.

Hoofdsponsor!

Laatste Agenda!

spacer

Contactgegevens

Klaas de Vries
Cantecleer 20
9291 AS Kollum

E-mail: info@vogelwachtkollum.nl

 

spacer
spacer